BAL NEDİR

Türk Gıda Kodeksi’nin 2020/7 sayılı Bal Tebliğine göre bal; bitki nektarlarının, bitkilerin canlı kısımlarının salgılarının veya bitkilerin canlı kısımlarının üzerinde yaşayan bitki emici böceklerin salgılarının bal arısı (apis mellifera) tarafından toplandıktan sonra kendine özgü maddelerle birleştirerek değişikliğe uğrattığı, su içeriğini düşürdüğü ve petekte depolayarak olgunlaştırdığı, doğası gereği kristallenebilen doğal ürün olarak tanımlanır.

HAM BAL NEDİR?

Balın yüksek sıcaklıklarda işlenmediği halidir. Şeker içeren gıdaların yüksek sıcaklıkta işlenmesi, ürünün kalitesini ve besin değerini azaltan 5-HMF adlı bir maddenin üretilmesine neden olur. Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’ne göre, 45°C nin üzerinde ısıl işlem görmemiş ve 0,3 mm‘nin üzerinde bir filtreden süzülmemiş bala ham bal denir.

HAM BALIN BİLEŞİMİ

Ham bal; çeşitli mineraller, aminoasitler, karbonhidratlar, enzimler, vitaminler, fenolik ve aromatik bileşikler içerir. Arılar nektarla birlikte polen de toplarlar. Polen, zengin besin değerine sahiptir ve 250‘den fazla besin bileşeni içerir.Bunlara vitaminler, esansiyel yağ asitleri, amino asitler, mikro besinler ve antioksidanlar dahildir. Ham bal kovandan çıktığında, içeriğinde polen de bulunmaktadır. İçeriğindeki doğal polen korunacak şekilde 0,3 mm’den daha küçük bir filtrasyon uygulanmadığında, ham balın polenden gelen değerli besin içeriği de korunmuş olur.

HAM BALIN FAYDALARI

Hekimler ham balın faydalarını yüzyıllar önce fark etmiş ve hastalarının tedavisini desteklemek amacıyla kullanmışlardır. Ham bal antioksidan özellikte olup antienflamatuar, antibakteriyel, antiviral, antifungal etkiler de göstermektedir. Antioksidanlar vücutta serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarına karşı korumaya yardımcı olur. Tıbbın babası olarak kabul edilen Hipokrat ham balı diyare, mide, göz rahatsızlıkları ve yaralar için kullanırken, antik Yunan, Romalılar ve Çinliler ise yaralar ve deri üstlerinde topikal antiseptik olarak kullanmışlardır.